Na prvním zapálení záleží!
Pokud svíčku zapálíte, mějte na paměti, že vosk musí roztát po celé ploše. Pokud se tak nestane a svíčku zhasnete dříve, tak se utvoří tzn. tunel a další zapálení bude pokračovat tunelem dolů. Po stranách budete mít tedy ještě zbylý vosk, který nevyhoří. Sójový vosk má paměť a proto pak svíčka dál hořet po celé ploše nebude.
Čajové svíčky s dřevěným knotem, zapalujeme pečlivě zapalovačem po celé délce knotu (sirkama né). Po dohoření vždy zastřihněte (např. kleštičkami na nehty) na 0,4cm. Při slabém plamínku je nutné knot ostřihnout až po ztuhnutí vosku. Knot je křehký-dbejte zvýšené opatrnosti. Dále si dovolujeme upozornit na vytištěný plastový box , který nesmí přijít do kontaktu se zapálenou svíčkou, protože by mohlo dojít k jeho deformaci.
Vada na kráse?…
Svíčky mohou mít u knotu lehce popraskaný vosk(1)- nerovnoměrné vychladnutí a po stranách(2) se mohou vyskytnout suchá místa. I na povrchu se může tvořit „suché“ místo. Tento jev se může projevit kvůli teplotním rozdílům , které někdy bohužel neovlivníme. Nám se nejvíce osvědčilo skladování svíček mezi 21-22 stupni (pokojová teplota). Ale nemusíte se vůbec ničeho bát. Svíčka je pořád ve skvělé kondici a nemá to žádný vliv na kvalitu hoření svíčky.
Zajímavost…
Věděli jste, že sójový vosk neuvolňuje při hoření žádné karcinogeny ani jiné škodlivé látky? Také hoří déle než klasické parafínové vosky, které již tak zdravé nejsou. Mimo to patří sójový vosk mezi obnovitelné zdroje a v přírodě je lehce rozložitelný. Dáváme tedy přednost ekologičtějším svíčkám ze sóji před „ropným“ produktem jako je parafín. Vůně jsou vyrobeny ze směsi přírodních a syntetických vonných olejů a knoty z perforovaného přírodního bukového dřeva se kterým se viz. výše musí manipulovat opatrně.